hogyan kezdjek hozzá?

A sportfegyver megszerzése

 

Eldöntötted, hogy sportlövő kívánsz lenni?  Szép sportot választottál!


A következő pár sorban igyekszünk Neked gyakorlati tanácsokkal szolgálni. Olyanokkal, amelyeket a saját magunk példáiból, hibáiból tapasztaltunk meg. Így ezek már nem fordulhatnak elő Nálad.
Mint minden olyan ember, aki megízlelte a sportlövészet szépségét, használta a lőtér által biztosított fegyvereket és beleszeretett a sportágba, előbb-utóbb saját fegyver után kezd el sóvárogni. Na ilyenkor van az, hogy száz helyről száz féle tanács érkezik, hogy mi ennek az útja.


Ez az írás pont ezért született.


Az első lépések egyike az, hogy be kell iratkoznod egy egyesületbe, akinek a színeiben versenyezni kívánsz. Igen, versenyezned kell. Ugyanis csak az birtokolhat sportcélú lőfegyvert, aki valamelyik Magyar Sportlövő Szövetség (a két legnagyobb ilyen az MSSZ és az MDLSZ) minősített versenyzője.
Szóval, ha az egyesület már megvan és tagja is lettél, illetve az egyesület elnöke elintézte Neked a szövetségi versenyengedélyt, ballagj el el spotorvoshoz, hogy érvényes sportorvosi igazolásod legyen.


A fegyvertartási engedély kritériumai:
1.    minősítések, egyesületi tagság
2.    sportorvosi vizsgálat
3.    fegyvervizsgák
4.    pszichológia vizsgálat (2 db, fél év eltéréssel)
5.    erkölcsi bizonyítvány
6.    tárolóhely

 

Az előzőekben felsoroltak közül javasoljuk az egyesületi taggá válás után az első pszichológiai vizsgálatot megejteni, mert ugye ott fél évnek el kell telnie a két vizsgálat között. A megyei kapitányságon érdeklődj utána.


Miután ezen túlvagy, hivd fel az illetékes megyei igazgatásrendészetet, hogy megtudd, mikor lesz a következő fegyvervizsga.  
Ha túl vagy a fegyvervizsgán, elkezdheted a tárolóhely kialakítását. Ezt nem kell túlgondolni, egy egyszerű lemezszekrény, amit valamilyen módon a falhoz vagy a padlóhoz lehet rögzíteni, illetve legalább lét, biztonsági zárral zárható, különálló rekeszből áll. Ugyanis a szabályok  szerint külön kell tárolni a fegyvert és a lőszert.


Nos, ha ez is megvan, nézd meg a következő pszichológiai vizsgálat időpontját, hátha közben már eltelt fél év. Ha igen, jelentkezz be.


Ha már rendelkezel fegyvervizsga bizonyítvánnyal, 2 db pszichológiai véleménnyel, sportorvosi papírral, erkölcsi bizonyítvánnyal, akkor ballagj be az illetékes városi kapitányság igazgatásrendészeti osztályára ezekkel.


A papírok leadását követően kifognak menni ellenőrizni a tárolóhelyet.


Közben érdemes az egyesületedtől és a szövetségtől fegyvervásárlási ajánlást kérned, mert a rendőrségnek erre is szüksége lesz a megszerzési engedély kidásához.


Ha túlvagy mindezen a procedúrán, mehetsz a hőn áhított fegyveredért.


A vásárlást követően ne felejtsd el 8 napon belül bevinni a rendőrségre.